In English  Imetys liinassa

Imetys liinassa

Afrikkalaiset äidit kantavat lapsiaan lähes koko ajan liinassa lähellään. Imetyskin sujuu siinä samalla ilman, että lasta täytyy nostaa pois liinasta. Lasta voi pitää lähellä liinassa, ja aina nälän, janon tai väsymyksen tullen antaa lapsen imeä rintaa ikään kuin puolihuomaamattomasti muun touhun ohella. Esikoinenkaan ei huomaa tulla mustasukkaiseksi vauvasta, kun äiti kykenee touhuamaan vanhemman lapsensa kanssa samalla kun imettää.

Kehtosidonnat

Kehtosidonnat ovat kuin luotuja liinassa imettämiseen. Tämä pätee kaikkiin kehtosidontoihin: rengasliinojen käännettyyn kehtosidontaan ja peruskehtoon, pitkän liinan peruskehtosidontoihin sekä risti- ja kietaisuristikehtoihin. Kietaisuristikehtosidonnan etu on, että vauvan paino jakautuu molemmille olkapäille ja puolen vaihtaminen käy kätevästi: toista olkainta pitää vain laskea että saa vauvan nostettua ja käännettyä toisin päin. Sidontaa ei tarvitse purkaa ja sitoa uudestaan. Jos vauva nukahtaa liinaan, sidonnan voi avata ja laskea vauvan nukkuvana sänkyyn liinaan kääriytyneenä.

Imetys tuplaristisidonnassa

Vaikka vauva ei kehtosidonnoissa viihtyisikään, se ei yleensä haittaa liinaimetystä. Sidottavilla liinoilla useat äidit ovat käyttäneet muun muassa tuplaristisidontaa imetyksen aikana. Yleensä sidontaa pitää kuitenkin hieman löysentää, että vauvan pää olisi suunnilleen samalla korkeudella äidin rinnan kanssa. Helpoiten löysentäminen tapahtuu niin että avaa solmun ja hieman hypähtää, jolloin vauvakin putoaa vähän alaspäin. Liina kannattaa sitten sitoa uudelleen solmuun. Tämän jälkeen imetys onnistuu vieläkin helpommin, kun laskee imetysrinnan puoleisen olkaimen ja kallistaa vauvan rintaa kohti. Jos tuntuu siltä, että vauvaa tarvitsee kuitenkin tukea, niin se onnistuu helposti imetysrinnan puoleisella käsivarrella. Kun vauva on syönyt tarpeeksi, on olkain helppo nostaa takaisin paikoilleen ja jälleen hypähtelemällä nostaa vauva ja kiristää liina sopivaksi. Liinassa imettäminen on todella huomaamatonta, ja samalla voi vaikka jatkaa ostoskierrostaan.

Muut sidonnat

Rengasliinoilla imetys onnistuu parhaiten kehto- ja lonkkasidonnoissa. Masurepussa vauva saattaa valahtaa alakautta pois liinasta. Lonkkasidonnassa sidontaa kannattaa löysentää sen verran, että saa vauvan kallistettua rintaan päin. Myös sidottavilla liinoilla peruslonkka- ja lonkkaristisidonnoissa imetys toimii samaan tapaan. Kehtosidonnassa usein riittää, että nostaa paidanhelmaa sen verran, että saa rinnan esiin.

Kätevä imetyspaita

Imetystä liinassa

Imetyspaidat sopivat erinomaisesti liinaimetykseen. Imettäminen liinassa on huomattavasti helpompaa, jos paitaa ei tarvitse ensin kiskoa ylös ja imetyksen jälkeen yrittää tunkea sitä takaisin liinan alle.

Jaana, Viljamin (12/01) ja Aleksin (02/04) äiti

Päivitys 3/2016

Vastasyntynyttä ja/tai alle 4-kuista kantaessa, varmista että lapsi on 

  • tiiviisti kiinni kantajan kehossa
  • näkyvillä, niin että mikään ei peitä vauvan kasvoja
  • suukotusetäisyydellä
  • selkä tuettuna
  • ja: vauvan leuka ei saa painua rintaan kiinni

Babywearing International suosittaakin että vastasyntyneitä kannetaan pystyasennossa ja kehtoasentoa käytetään vain 
imetettäessä, jonka jälkeen vauva nostetaan jälleen pystyasentoon. 


Erityisen tarkkaavainen tulee olla kantaessa vastasyntyneitä, keskosia tai lapsia joilla on hengitysvaikeuksia esim. nuhan vuoksi. 

Lisätietoja: Babywearing International, U.S. Consumer Product Safety Commission


Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla