In English  Sidottavat liinat

Sidottavat liinat

Yleisiä sidontaohjeita
Also in English: General Tying Instructions

Millainen asento?

Oleellista pystyasennossa kantamisessa on lapsen leveä sammakkoasento, jossa lapsi ikään kuin "istuu" liinalla tuettuna. Liina levitetään aina polvitaipeesta polvitaipeeseen. Lapsen selän tulee olla pyöreänä, häntä ei saa litistää liinan sisään suoraksi. Jos sidonnassa käytetään ns. smokkivyötä, se vedetään lapsen tueksi niskasta alaselkään, koko leveydeltään. Vauva tuetaan kauttaaltaan liinalla siten, että asento pysyy hyvänä, eikä lapsi lysähdä liinassa kasaan.

Mille korkeudelle?

Lapsen pepun tulisi olla kantajan navan korkeudella.

Jos lapsi roikkuu liian alhaalla, kantoasento on äärimmäisen epämukava ja kantaja työntää kävellessään lapsen jalkoja ulospäin. Jos lapsi on edessä liian ylhäällä, kantaja ei näe eteensä tai joutuu kurkkimaan lapsen sivulta, jolloin kiertynyt asento kipeyttää hartiat ja niskan.

Kuinka tiukka sidonta?

Sidonnan on oltava riittävän tiukka. Jos liina repsottaa ja roikkuu, solmu siirtyy paikoiltaan tai jos kantaminen tuntuu epämukavalta ja raskaalta, sidonta on todennäköisesti liian löysä. Jos kantaja ei voi hengittää normaalisti koko keuhkoillaan, sidonta on liian tiukka. Tarkista myös aina, että liina ei paina lapsen jalkoja tai käsiä.

Sidontaan vaikuttaa myös liina. Trikoinen liina sidotaan jo valmiiksi kudottua liinaa tiukemmalle. Lapselle ei tarvitse jättää tilaa sidontaan lainkaan, tai vain vähän. Trikoisissakin liinoissa on tässä suhteessa eroavaisuuksia, joten kannattaa tutustua omaan liinaansa ja harjoitella sitomista aluksi vaikka päivittäin. Kudottuun liinaan jätettävä tila on sekin aika pieni, koska myös kudottu liina joustaa.

Neulos/trikooliinaa käytettäessä liinan olisi hyvä tukea pientä vauvaa kolminkertaisesti joka puolelta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että neulos/trikooliinoilla - ainakin ohuimmilla -käytetään vain kietaisuristiin perustuvia sidontoja, joissa lasta tukevat sekä ristihenkselit että smokkivyö. Isommilla lapsilla neulos/trikooliinoilla voi käyttää myös sidontoja, joissa kangasta tulee lapsen päälle kahdessa kerroksessa.

Liinan solmiminen

Opettele merimiessolmu. Se on helppoa: tee kaksi solmua, joista toinen ensimmäisen solmun peilikuvana. Jos ensimmäisen solmun vasen liinanpää kulkee oikean yli, toisessa solmussa oikea liinanpää kulkee vasemman liinanpään yli. Toinen helppo muistisääntö: se liinanpää, joka ensimmäisessä solmussa meni toisen ylitse, menee toisessakin solmussa yli.

Jos et osaa tai et jollain kerralla muistanut tehdä merimiessolmua, tee ainakin kaksinkertainen solmu.

Liinan käsitteleminen ja sidonnan viimeistely

Opettele sidontoja tehdessäsi kuljettamaan käsiäsi pitkin liinan reunoja. Liina ei kierry kun pitää kiinni sen yläreunasta. Kierteellä oleva liina painaa ja kantaminen ei tunnu hyvältä.

Levitä liina kunnolla hartioille. Jos liina kulkee hartioilla aivan kaulan alaosassa, se voi painaa ja aiheuttaa kipua. Aseta liinan reuna noin puoliväliin hartioille. Jos et saa itse korjattua valmista sidontaa, pyydä jotakuta oikomaan liinaa puolestasi.

Jos liina tuntuu pienen vauvan kanssa liian leveältä, taita liina pituussuunnassa kahtia. Näin saa myös sidonnasta siistimmän näköisen.

Käytä apuna peiliä. Jos sidot ulkona, käytä apunasi heijastavia ikkunoita yms.

Merkitse liinan keskikohta vaikkapa erivärisellä langalla löytääksesi nopeasti liinan keskikohdan.

Vinkkejä vastasyntyneen kantamiseen

Vastasyntyneen kantamiseen sopivat parhaiten trikooliinat, kudotut liinat, rengasliinat tai kantopussit. Kantopussia käytettäessä sen oikea koko ja istuvuus ovat ensisijaisen tärkeitä.

Vastasyntynyttä suositellaan nykyisin kannettavaksi pystyasennossa, jos vaan vauva itse siinä tuntuu viihtyvän. Hyviä sidontoja ovat esim. kietaisuristi II tai kudotulla liinalla masureppu. Aktiivisesti imettäessä voi käyttää kehtoasentoja, kuten kietaisuristikehdossa tai turvakehdossa.

Pystyasentoon laitettaessa vauvan jalat jätetään sykkyrälle kantajan rintaa vasten, mikäli vauvan jalat eivät vielä aukea itsestään sammakkoasentoon. Eli jos esim. vaippaa vaihdettaessa vauva avaa jalkansa itse levälleen sivuilleen, voi hänen jalkansa avata kylkiä pitkin myös kannettaessa. Jalkoja voi myös pitää sykkyrässä kantajan rintaa vasten niin pitkään, kuin vauva itse sillä tavalla viihtyy.

Trikooliina pitää jo sidontaa tehtäessä kiristää napakaksi, ylimääräistä tilaa vauvalle ei juurikaan tarvitse jättää. Trikoo venyy kyllä kannettavan verran ja vauvalla on turvallinen olo tukevassa sidonnassa.

Pikkuista vauvaa kannettaessa liinan voi taittaa kaksinkerroin leveyssuunnassa, jolloin liina on helpommin hallittavissa ja sidonnasta tulee entistä tukevampi.

Vastasyntyneen pään tukemiseen voi käyttää ristisidonnoissa toista henkseliä, smokkivyötä tai kumpaakin. Jotkut vauvat eivät kuitenkaan voi sietää sitä, että heidän päänsä peitetään.

Lue lisäksi Pee-Peen kirjoitus: Liinailu vastasyntyneen kanssa .


General Tying Instructions

The baby's posture?

When wearing a baby, it is essential that the baby's legs are spread wide open, in a frog-like position. The sling supports the baby in such a way that the baby appears to be sitting. The sling is spread from knee to knee. The baby's back should form an arch, it mustn't be straightened with the sling. If you use a so called tuxedo belt, spread it all the way from baby's bottom up to his neck, using the whole width of the sling. A small baby should be supported properly with the sling so that he won't slouch.

What is the proper height?

The child's bottom should be at the same level as the bearer's navel.

If the child is hanging too low, it'll make carrying extremely uncomfortable. Also, there's a danger that the bearer will push the child's legs backwards while walking. If the child is too high up on the front, you won't be able to see properly and you'll have to take peeks from the sides. This will surely kill your neck and shoulders. If you cannot carry him high enough to be comfortable but low enough to be able to see properly, it means that the child is too big to be carried on the front - it's time to learn to carry him on the back.

How tight is a good wrap?

It has to be tight enough. If you have fabric hanging loose, the knot is shifting away from its place or if carrying feels uncomfortable and heavy, you probably have it too loose. If you can't take a deep breath, it's definitely too tight. Make always sure, that the sling won't put too much pressure on the baby's legs or hands.

Different kinds of slings have to be wrapped a bit differently. A stretchy sling like the Baby Bundler needs to be wrapped pretty tight compared to a woven sling like Didymos. With a stretchy sling, you hardly need to leave any room for the baby, depending on his size. Also, there are stretchy slings and then there are stretchy slings, so make sure you get to know how yours behaves and practice daily, if need be.

How to tie the sling?

Learn to make the seaman's knot. It's easy: Make two single knots on top of each other so that the latter is the mirror image of the former. If in the first knot, the left side goes over the right side, then in the second knot the right side should go over the left side.

If you find this too difficult, be sure to make a double knot.

Handling the sling and finishing the wrap

When wrapping your sling, learn to slide your hands on the sides of the sling. This way the sling doesn't twist. A twisted sling will make carrying uncomfortable.

Spread the sling properly on the shoulders. If it's too near your neck, it may cause some pain on the neck muscles. Set the sling in the middle of your shoulders. If need be, ask someone to help you spread the sling where you can't reach it.

If the sling feels too wide with a small baby, fold it in the middle to make it narrower. This way it's easier to make a nice looking wrap.

Use a mirror as a help. If you're outdoors, you can use windows to make sure the wrap looks ok.

Mark the middle of the sling with a thread that shows easily. This will help you to find the midpoint quickly.

Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla