In English  Isompien lasten kantaminen

Isompien lasten kantaminen

Kannetaanko vain vauvoja kantoliinassa? Onko liinakyydissä olemiselle ikärajaa? Koska lapsen kantaminen pitää lopettaa? Onko häpeällistä kantaa kolmivuotiasta kantoliinassa?

Pääasiallisesti lasta voi kantaa kantoliinalla niin pitkään kuin itse jaksaa ja lapsi viihtyy kyydissä. Vielä viisivuotiaskin ottaa mielellään tirsat kantoliinakyydissä uuvahdettuaan pitkällä kävelylenkillä. Isompaa lasta kannattaa kantaa selkäpuolella, jaksamisen ja näkyvyyden takia. Mahapuolella ei pitäisi kantaa enää pitkästi yli 15-kiloista lasta.

Isompaa lasta kannettaessa tulee ottaa huomioon se, miten lapsen koko vaikuttaa liinavalintaan. Yli 15-kiloista lasta ei ole ergonomista kantaa rengasliinassa, koska jo noin pieni paino tulee jakaa mahdollisimman tasaisesti molemmille olkapäille. Neliöliinojen käyttöohjeissa mainitaan painorajoiksi liinakohtaisesti 15-25 kiloa. Neliöliina on ylivoimaisen nopea- ja helppokäyttöinen.

Joustavilla liinoilla on n. 20 kilon painorajoitus tai ei painorajoitusta ollenkaan. Niillä suositellaan käytettäväksi kietaisuristisidontoja, jotka eivät ole kovin käytännöllisiä tai helppoja jos lapsi haluaa usein liinaan ja liinasta pois kävelemään. Toisaalta vanhempi lapsi osaa jo pujotella itsensä monimutkaisiinkin sidontoihin kunnolla ohjeistettuna.

Keskipitkä kudottu toimii kokemukseni mukaan loistavasti. Sillä saa tehtyä nopeasti yksinkertaisia ja toimivia sidontoja, ja sillä voi kantaa niin isoa lasta kuin jaksaa. Liina mahtuu pieneen tilaan ja siitä saa lapsen helposti pois ja takaisin kyytiin. Keskipitkä liina on käytännöllinen myös pienen lapsen kanssa.

'Iäkkäämmän' lapsen pitkät rimppakintut saattavat aiheuttaa satunnaisia mustelmia kantajan polviin ja sääriin, mutta se on pieni haitta. Etuna voin mainita ehkä jo pussailuiän ohittaneen lapsen läheisyyden - se on ihanaa.

Piia Mellin

Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla