In English  Tervetuloa

TERVETULOA KANTOLIINAKANAVAN KOTISIVUILLE!

TÄRKEÄÄ!

Tämä sivusto on nykyisin vain arkisto eli sivuja ei enää päivitetä. Osa sivustosta on myös jo vallan otettu pois käytöstä, kuten keskustelupalsta ja tukihenkilölista. Artikkelit ja sidontaohjeet ovat edelleen ihan kelpo luettavaa liinailusta kiinnostuneille ja tulostettavia materiaaleja saa käyttää kuten tähänkin asti. Myyjä- ja liinatietokannat, linkit ym. eivät ole enää ajan tasalla, mutta jätän ne vielä, ainakin toistaiseksi, nettiin.

Kiitos kaikille jotka vuosien saatossa ovat olleet mukana sivuja tekemässä ja ylläpitämässä!

- Outi
Lapsi lähelläniAtro
Läheisyys on monelle lapsen kantamisen paras puoli. Oma ihana kullannuppu on liinassa tai kantorepussa aina suukottelu- ja jutusteluetäisyydellä. Vaikka ilmassa olisi ollutkin masuvaivojen aiheuttamaa kitinää tai isomman lapsen oman tahdon aiheuttamaa hermojen kiristymistä, liinassa tai repussa monet harmit unohtuvat. Kantaminen kesyttää jästipäisimmäkin pässin taas siksi omaksi pikku kullannupuksi.

Lapset nimittäin viihtyvät kannettavina! Useimmat vauvat rakastavat syliä ja liikettä. Niihin he ovat tottuneet jo raskausaikana. Kantoliinassa ja -repussa lämpö, kosketus, läheisyys ja liike muistuttaa kohdusta. Lapsia sylitellään jokatapauksessa paljon: syötettäessä, röyhtäyttäessä, nukuttaessa, lohduttaessa jne. Läheisyyden tarve on ihmisellä synnynnäinen. Kun jokin asia harmittaa, läheisyys, syli, kantaminen ja liike rauhoittavat. Jotkut vauvat kaipaavat erityisen paljon vakuuttelua siitä että maailma on ihan mukava paikka. Käsin kantaminen voi kuitenkin pidemmän päälle olla raskasta. Liinassa tai kantorepussa kantaminen on kevyttä ja mukavaa molemmille osapuolille.

Lapsen keikkuessa kyydissä kantajan kädet jäävät vapaaksi muihin puuhiin. Useamman lapsen vanhemmille kantoliina tai -reppu voi olla korvaamaton apu kun ei tarvitse valita kenen lapsen tarpeet ovat sillä hetkellä tärkemmät. Vauvan ollessa tyytyväisenä liinassa tai repussa kädet ovat vapaana isompien sisarusten hoitoon ja hellimiseen. Kotitöiden tekemiseenkin löytyy paremmin aikaa kun niitä voi tehdä yhdessä vauvan kanssa eikä tarvitse odotella vauvan nukahtamista.

Pienikään vauva ei ole passiivisena kannettaessa. Kannettaessa lapsi saa monenlaisia aistiärsykkeitä. Erilaiset tunto-, liike- ja asentoaistimukset kehittävät lapsen oman kehon tuntemusta ja edesauttavat motorista kehitystä. Näiden lisäksi lapsi saa kannettessa monenlaisille näkö-, kuulo- ja hajuhavaintoja, jotka auttavat hahmottamaan maailmaa ja tukevat kehitystä.

Liike rauhoittaa lasta ja parantaa vatsan ja suoliston toimintaa. Varsinkin pystyssä kantaminen helpottaa vatsavaivoja ja voi auttaa koliikkioireisiiinkin. Kantoasennoista pystyasento tarjoaa vauvalle lisää näköaistimuksia, edesauttaa kognitiivisten toimintojen ja motoriikan kehitystä sekä rauhoittaa makuuasentoa paremmin. Oikeaoppinen sammakkoasento tukee lonkkien ja nivelten normaalia kehitystä ja selän pyöreä asento on vauvalle luontainen. Kannetuilla lapsilla myös hengittäminen ja sydämen toiminta ovat tasaisempia ja lihasjänteys parempi.

Kantaminen paitsi rauhoittaa jo harmistunutta lasta, myös auttaa pitämään lapsen tyytyväisenä. Kantaminen herkistää kantajan lapsen tarpeille. Lähellä kannettaessa ei muutenkaan lapsen nälkä, uni tai märkä vaippa tule yllätyksenä. Kantaja huomaa jo lapsen ähinästä, ilmeistä ja liikkeistä milloin lapsi kaipaa jotakin ja ehtii reagoimaan niihin ennen itkua.

Vauvan hoito on sitovaa. Liinan tai repun avulla vanhemmat pääsevät elämään, tekemään, toimimaan ja kulkemaan vapaammin. Varsinkin pieni vastasyntynyt kulkee kantaen mukana lähes huomaamatta. Maailman havainnoimista kummempaa virikettä ja erityistä viihdytystä ei lapsi tarvitse. Imetyskin onnistuu liinassa tai repussa tarpeen tullen huomaamattomasti liikenteessäkin. Vanhemmille aiheutuu vähemmän stressiä aikatauluista, kun vauva voi kannettaessa nukkua kun nukuttaa ja syödä kun on nälkä ja silti voidaan olla liikkeellä. Vieraissa paikoissa, hälinässä ja ruuhkassa lapsi on turvallisessa ja tutussa paikassa ja saa osallistua sen verran kuin haluaa. Kun ärsykkeitä alkaa tulvia liikaa, vauva voi kääntää päänsä kantajaa vasten ja vaikkapa nukahtaa. Kantaminen vapauttaa ihan fyysisestikin kulkemaan sellaisiin paikkoihin minne muuten olisi hankalaa tai mahdoton mennä esim. ulkona luonnossa, matkoilla ja kaupoissa.

Kantamisen tarjoama läheisyys ja hellyys luo mainiot edellytykset perusturvallisuuden kehittymiselle ja hyvän, turvallisen ja läheisen, kiintymyssuhteen syntymiselle. Nämä taas puolestaan kantavat pitkälle tulevaisuuteen vauva- ja pikkulapsiajan jälkeiseenkin aikaan. Lapsi saa tarvitsemaansa hellyyttä ja läheisyyttä kannettaessa kuin huomaamatta. Vaikka lasta kantaisikin pienenä koko ajan, ei tarvitse pelätä että vauva tottuu liian hyvälle eikä suostu ikinä muuta tekemään kuin olemaan sylissä. Jokaisella lapsella on oikeus saada läheisyyttä ja hellyyttä niin paljon kuin hän sitä tarvitsee. Tankattuaan niitä liinassa tai repussa kunnon annoksen lapsi on valmiimpi ja kiinnostuneempi tutustumaan muuhun maailmaan, uusiin asioihin ja ihmisiin.

Ennenkaikkea, kantaminen on ihanaa!

Kantoliinaa voi käyttää vastasyntyneestä niin pitkälle kuin tarvetta on. Millä tahansa kankaalla voi kantaa. Ostoliinoissa on varmemmin kaikki kantamiseen sopivat ominaisuudet, mutta liinoja on melko helppo ommella itsekin. Oleellista ei niinkään ole kantovälineen merkki tai malli vaan se että oppii käyttämään omaansa oikein. Se ei ole vaikeaa, mutta omat niksinsä ja tietämisen arvoiset juttunsa siinäkin on.

Ei ole olemassa yhtä, maailman parasta kantovälinettä, vaan kantovälineitä on monenlaisia: eri pituisia sidottavia kudottuja ja neuleliinoja, rengasliinoja, kantopusseja, neliöliinoja, ergonomisia kantoreppuja ja yhdistelmäliinoja. Yksi sopii kenties toista paremmin pitkäaikaiseen kantamiseen, toinen on helpompi ottaa mukaan ja kolmannella saa nopeammin lapsen kyytiin. Kantovälineitä on myös monen materiaalisia, näköisiä, tuntuisia ja oloisia. Jokaiselle löytyy varmasti omansa!

Kantamisen top 10
  •  läheisyys
  •  lapsi viihtyy
  •  kantaminen kevyttä ja mukavaa
  •  kädet ovat vapaina
  •  liina tai reppu mahtuu aina mukaan
  •  pääsee kulkemaan vapaammin minne haluaa
  •  tukee fyysistä ja psyykkistä kehitystä
  •  imetys ja nukkuminen onnistuvat missä vain
  •  liinat ja reppukuosit ovat kauniita
  •  kantaminen on kivaa
Outi KoivuToivottavasti sivuista on sinulle iloa ja hyötyä, olitpa sitten ensimmäistä liinaansa harkitseva vasta-alkaja tai uusia sidontavinkkejä etsivä konkariliinailija!
Palaute ja yhteydenotot: kantoliinakanava (at) kopteri.net
Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla