In English  Talviliinailu

Talviliinailu

Kantoliinailun ei tarvitse rajoittua vain kesäaikaan ja sisätiloihin. Talvella ja ulkona voi myös liinailla käyttäen rengasliinaa tai pitkää, sidottavaa liinaa. Liinan voi pukea joko takin alle tai päälle. Lonkkasidonta ja selkäsidonta eivät sovellu hyvin takin alla käytettäviksi sidonnoiksi, ellei takki ole erityisen väljä tai kantoliinailua varten suunniteltu.

Joululahjaostoksilla 3-viikkoisen kanssa

Kun poikani Viljami joulukuussa 2001 syntyi, hän pääsi liinakyytiin lähes heti. Kun hän oli kolmiviikkoinen ja viimeiset joululahjahankinnat vielä tekemättä - ja miehellä vaunuvaraston avain vahingossa mukana töissä - oli pakko kokeilla talviliinailua. Koska bussikyyti kestää meiltä Helsingin keskustaan sen puolisen tuntia, järkeilin, että helpompi oli laittaa poika liinaan takin alle, kuin että virittää liina takin päälle ja ängetä vauva sinne talvivermeissään. Hikihän siinä olisi kummallekin tullut bussissa istuessa. Niinpä puin Viljamille sisävaatteiden päälle ylimääräisen potkarin, jalkoihin pitkät villasukat, käsiin tumput ja päähän kypärämyssyn ja pipon. Liinan sidoin kietaisuristisidontaan - se kun oli ainoa, jonka vielä silloin osasin. Viljami oli liinassa masu masua vasten ja pää toisen olkaimen alla. Sitten vielä lopuksi puin meidän molempien ylle raskauden loppuvaiheessa käyttämäni toppatakin. Vetoketju meni kuin menikin ihan ylös asti kiinni, ja niin oli Viljami siellä suojassa kuin herran kukkarossa. Bussipysäkillä saimme tosin katseita osaksemme, kun keinutin itseäni lakkaamatta ja hyräilin kehtolaulua ja näytin siltä, että olin raskauden loppusuoralla sekä ottanut silikonit vain toiseen rintaani.

Saman takin alla - liina ja läheisyys lämmittävät

Vauvaa takin alla kannettaessa kannattaa muistaa, että kantajan keho ja moninkertainen liina lämmittävät vauvaa, ja kaikkia välikerrastoja ei tarvitse vauvalle pukea. Vauvan raajat ja pää on suojattava hyvin, koska ääreisverenkierto ei vauvoilla toimi vielä yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla. Jos vauvan jalat roikkuvat takin alareunan tasolla, ne kannattaa suojata erityisen hyvin viimalta, vaikkapa äitiyspakkauksen toppatöppösillä. Takissa (anorakit yms.) jossa on helmakiristys, alaosan voi kiristää vauvan jalkoja suojaavaksi pussiksi. Sisätiloihin mentäessä vauvalta on otettava hikoamisen estämiseksi hattu pois ja ulos mentäessä se taas puetaan, joten liinavauvan päähineen on oltava vaivaton pukea ja riisua.

Takki liinailuun?

Vähän isompi vauva ei välttämättä enää mahdukaan kantajansa takin alle. Ratkaisu löytyy ns. kantoliinailutakista. Takkiinsa voi ommella itse tai teettää ompelijalla lisäkappaleen, joka kiinnitetään takkiin vauvan kohdalle. Hieman viimeistellympi ratkaisu suojaa myös kantajan kaulaa. Kaupungilla asioidessa, kaupoissa, autoillessa tai julkisilla liikennevälineillä matkustettaessa on helppo riisua molemmilta päällysvaatteita vain avaamalla liinailutakin vetoketjua.

Nykyään jo useampikin kantoliinoihin erikoistunut nettikauppa myy erilaisia kantotakkeja, jotka mahdollistavat vauvan kantamisen liinassa takin alla.


Kantotakit
Maikku ja Joel (1v) sekä Jaana ja Viljami (1v1kk) nauttimassa aurinkoisesta talvisäästä. Takit ovat itsetehtyjä ja identtisiä.

Liina takin päällä

Taaperoikäinen ei ehkä enää halua matkustaa kantajan kanssa saman takin alla, vaan saattaa välillä haluta pois liinasta "taapertamaan". Liinailua tämä ei kuitenkaan estä. Sido liina takin päälle ja laita vauva liinaan omissa talvivaatteissaan. Lapsi on helppo nostaa liinasta vaikka lumikinokseen peuhaamaan!

Myös ihan pientä vauvaa on mahdollista kantaa takin päällä liinassa. Jos välillä ei käy sisätiloissa - ja kummallekaan ei tule hiki lämpötilan vaihtelusta johtuen - niin miellyttävät kävelylenkit tai koiran ulkoilutus sujuvat näinkin. Sidottavan liinan kanssa kannattaa käyttää niukkalinjaista takkia, jolloin takki ei mene myttyrälle lapsen ja liinan alla. Rengasliinaa on joidenkin mielestä helpompi käyttää takin päällä kuin pitkää, sidottavaa liinaa. Rengasliinalla ei tosin yleensä jaksa kantaa niin kauan kuin pitkällä, solmittavalla liinalla.

Liukkailla

Kun liinailet talvella, joudut myös vastaamaan kysymyksiin liukastumisista. Yllättäviä tapaturmia voi ehkäistä ostamalla suutarista kenkien pohjiin kiinnitettävät liukuesteet. Liinaillessaan kaatuneet ovat kertoneet, että kaatuessaan satuttaa ennemminkin itseään kuin vauvaa ja että toinen käsi pyrkii refleksinomaisesti suojaamaan vauvan päätä. Vauva sylissään myös liikkuu luonnostaan varovaisemmin kuin ilman vauvaa.

Lumisia ja mukavia talviliinailuhetkiä toivottaa,

Jaana, Viljamin 12/01 ja Aleksin 02/04 äiti

Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla