In English  Liinailu raskausaikana

Liinailu raskausaikana

Helposti ajatellaan, että äidin ollessa raskaana ei voi käyttää kantoliinaa. Itse asiassa kantoliina helpottaa raskaana olevan äidin arkea. Lapsi tarvitsee läheisyyttä vaikka äiti ei jaksaisikaan nostella syliin. Liinan avulla lapsen saa helposti hetkeksi lähelle, eivätkä äidin käsivarret ja selkä väsy. Usein isommat lapset kuitenkin haluavat itsekin kävellä ja kantamisaika jää lyhyeksi.

Raskausaikana erilaiset kantotavat tulevat tärkeäksi, kun kasvava vatsa on otettava huomioon. Alkuraskaudesta voi ihan huoletta kantaa lasta sekä edessä ristisidonnoissa tai takana, vaikka liina menisikin vyötärön kohdalta. Vatsan kasvaessa itse kullekin tulee jossain vaiheessa raja vastaan, jolloin edessä kantaminen ei tunnu mukavalta. Minulla se raja oli raskausviikkojen 12 kohdalla, monilla paljon myöhemmin. Silloinkin pystyi kantamaan lyhyitä matkoja etupuolella, esim. lasta nukuttaessa päiväunille.

Rengasliinalla on mukavaa kantaa lasta lonkalla tai selän puolella vaikka vauvamaha olisi jo isokin. Ainoa haitta on, ettei siinä useimmiten jaksa kantaa isompaa taaperoa kovinkaan pitkään. Rengasliina on kuitenkin tässäkin hyvä pikaliina. Sillä on helppo kantaa lyhyehköjä matkoja, esim. väsähtäneen lapsen leikkikentältä kotiin tai kaupassa ostosreissun ajan. Pienen kokonsa ansiosta se on aina helppo ottaa mukaan ja on varalla, jos lapsi ei jaksakaan itse kävellä.

Monet ovat kokeneet neliöliinat ja pitkän liinan selkäreppusidonnat kätevinä raskausajan kantamiseen. Useissa neliörepuissa eteen tuleva nauha menee sen verran ylhäältä, ettei se ainakaan alkuraskaudessa paina vatsaa. Varsinkin nelihihnaisessa neliöliinassa nauhat menevät läheltä kylkiluita, eivätkä siten paina. Neliöliinoja voi käyttää myös selkärepun tapaan, jolloin hihnat eivät mene ristiin äidin etupuolelta, vaan suoraan kainaloiden alta taakse.

Pitkän sidottavan liinan perinteinen selkäreppusidonta, jossa solmu tulee lapsen pepun alle, on mukava raskausaikana, vaikka vauvamaha olisikin jo iso. Äidin etupuolelle ei tule yhtään ristiin menevää liinaa painamassa vatsaa. Selkärepun onnistuminen vaati hiukan harjoittelua, mutta onnistuessaan se palkitsee.

Liinan avulla raskaana oleva äiti voi tarjota edelleen läheisyyttä lapselleen sekä helpottaa arkeaan.

Hanna Alasalmi

Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla