Kantamisen hyödyt. Vauvan kantaminen on hyvin luonnollinen asia, mutta sitä tukee myös useat seikat, kuten selkärangan kehittyminen sekä korvatulehduksien ennaltaehkäisy. Lue artikkeli ja kääräise vauvasi hellään kantoliinaan lähellesi.
Kantamisen hyödyt
Vanhemmille on luonnollista haluta pitää lastaan lähellä. Vastasyntynyt vauva kaipaa synnyttyään kohdussa kokemaansa lämpöä sekä turvaa ja vaatii päästä lähelle vanhempiaan. Alkuvaiheet vauvan kanssa ovat vaativia ja vauva tarvitsee paljon hoitoa, lepoa sekä maitoa. Pikkuhiljaa vauva kasvaa ja myös vanhemmille tulee tarve hoitaa muita asioita lapsen hoidon ohella. Vauva ei tästä välttämättä ole yhtä innoissaan ja voikin useasti ilmoittaa tyytymättömyyttään itkemällä. Vauvan sängyn ja omien toimien hönttäämistä voi välttää sillä, että ottaa lapsen kantoliinaan. Lapsi tuntee vanhempansa lämmön ihollaan ja vanhempi pystyy hoitamaan omia asioitaan ilman jatkuvaa keskeytystä. Win-win-tilanne kummallekin siis! Mutta mitä käytännön hyötyjä kantoliinan käyttöön liittyy?
Kantoliinan käytön myötä lapsi saa tarvitsemaansa läheisyyttä sekä turvaa ja vanhempi pystyy hoitamaan askareitaan ollessaan samalla lapsen lähellä. Kantoliinan sijasta lasta voisi toki pitää myös rattaissa tai selällään esimerkiksi lattialla. Tämä on tietenkin arkea joka lapselle, mutta jos lattialla joutuu makaamaan jatkuvasti, voi se hidastaa lapsen normaalia kehitystä. Kantoliinan käyttö edistää esimerkiksi lapsen selkärangan kehitystä. Ihmisten selkäranka vaikuttaa suoralta edestä ja takaa, mutta sivulta katsottuna siinä on s-kirjaimen muoto. Pienillä vauvoilla selkäranka on syntyessä c-kirjaimen muotoinen, joka painovoiman sekä liikkeiden kehittymisen myötä mukautuu s-muotoiseksi.
Jos lasta pidetään jatkuvasti selällään, mukautuu tämä c-muotoinen selkäranka väkisin suoraksi. Se ei ole siis luonnollinen asento, vaan selkärangan tulisi muotoutua liikkeiden mukana ilman liiallista painetta. Selkärangan lisäksi jatkuva selällään makaaminen voi myös vaikuttaa lapsen lantion kehitykseen sekä kallon kehittymiseen. Samassa asennossa makaaminen voi esimerkiksi vaikuttaa kehon sekä pään muodon kehittymiseen, sillä jatkuva maan vetovoima vetää lasta maata kohti.
Tutkimuksien mukaan läntisissä maissa lapsia kannetaan päivittäin keskimäärin 2 tuntia päivässä. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin 22 tuntia päivästä vauva makaa selällään sängyssä, kärryissä tai esimerkiksi turvaistuimessa. Vauvan kehityksen kannalta tämä aika tulisi olla reilusti lyhyempi. Kantamisen hyödyt tulevat näkymiin pidemmän kantoajan jälkeen.
Vastasyntyneen keho on hyvin erilainen kuin jo hiukan varttuneemman lapsen. Vauvan asento on syntyessä samanlainen kuin kohdussa; jalat nousevat koukkuun eivätkä ole suorana, kuten jo vanhemmilla lapsilla. Tämä luonnollinen asento saadaan aikaan kantoliinan avulla, jolloin jalkoja ei pakoteta liian nopeasti suoristumaan. Esimerkiksi auton istuimessa jalat väkisellä suoristuvat ja sen, kuten muidenkin tasaisten alustojen liiallista käyttöä tulisi välttää.
Pystyasennossa pitämistä voidaan suositella myös sillä, että vauva pääsee harjoittelemaan niskan käyttöä paremmin. Maan vetovoima on huomattavasti erilainen vaaka-asennossa verrattuna pystyasentoon. Pystyasennon käyttö voi auttaa myös korvatulehduksien hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Usein lääkärit suosittelevatkin korvatulehduksesta kärsivän lapsen kantamista sekä pitämistä pystyasennossa, jolloin nesteet eivät valu takaisin korvaan.
Kantoliinan käyttö tukee myös vauvan aistien sekä tunteiden kehittymistä. Ollessaan lähellä vanhemman ihoa, kokee vauva vanhemman tunteet läheltä. Vauva tuntee vanhemman ilon sekä surun, kokee uusia asioita, kuten hajuja sekä ääniä, kuitenkin turvallisessa ympäristössä. Vauva jää näistä kaikista asioista ulkopuolelle, jos vauvaa pidetään pelkästään selällään lattialla tai esimerkiksi sängyssä.
Vauva-aika on ihanaa, mutta usein myös raskasta aikaa vanhemmille. Vauva herää usein öisin ja tarvitsee paljon hoitoa myös päivisin. On tärkeää, että vanhemmat saavat pieniä, omia lepohetkiä päivän aikana. Tähän oivallisen keinon tarjoaa esimerkiksi Zimpler casino, jonne on helppo hypätä pelien maailmaan ilman, että rahapussia tarvitsee alkaa mistään kaivamaan.
Nyt kun kantoliinan hyödyt on käsitelty, voi tutustua kantoliinan käyttämiseen vauvan kanssa.